כדי להגיב לתוכן באתר ולהוסיף תוכן משלך עליך להתחבר או להירשם.

צעדים ראשונים באילוף תוכים - חלק א'


מאת עינבל סרטר

אילוף תוכים - צעדים ראשונים

  • תוכים הם בין החיות החכמות ביותר בטבע, מבחינה אינטלקטואלית הם יכולים להגיע לרמה של ילד בן 4 ואפילו 5. ניתן ללמד אותם לעשות תעלולים וטריקים שמי שלא ראה את התוכי עושה זאת - יתקשה להאמין שזה באמת אפשרי.
    החל מהדברים הפשוטים ביותר כגון ללחוץ יד, לתת נשיקות, לנופף לשלום, ולעשות סיבובים, דרך דברים פחות נפוצים כמו להביא כדור שנזרק אליהם, לקפוץ דרך חישוק, להבדיל בין צבעים וצורות ועד דברים שרואים בהופעות כגון לרכב על אופניים, סקטים או סקטבורד ואפילו להרכיב פאזלים פשוטים- כל אלו הם רק רשימה חלקית של דברים שתוכי יכול לעשות.
    כדי שנוכל ללמד את התוכי לעשות דברים כאלו, קודם כל יש שני דברים חשובים שעלינו לדעת - ראשית עלינו להכיר את המשמעויות השונות של המילה "אילוף", ושנית עלינו להבין איך תוכי חושב ואיך עלינו להתנהג כדי לתקשר איתו בצורה הנכונה ביותר.
  • שתי פנים לאילוף
    באנגלית יש שתי מילים שונות לאילוף- Taming ו- Training , בעברית שתי המילים מתורגמות כ"אילוף" אך למעשה משמעותן שונה לחלוטין.
    Taming - הכוונה לאילוף מבחינת חברותיות, כלומר להפוך חיה אגרסיבית או פראית לחיה רגועה ונעימה שניתן לשחק איתה - או בעברית חיה מחוברתת.
    יש כאלה שיתרגמו את המילה הזו כ"אילוף הסוררת", משום שאילוף כזה פירושו לשנות את האופי של בעל-החיים - מחיה פראית וסוררת לחית מחמד. במאמר הזה אתייחס למושג במובן של "חיברות" מטעמי נוחות, למרות שאין זה תרגום מדויק.
    Training - הכוונה לאילוף לתרגילים, טריקים ותעלולים, לימוד החיה לבצע דברים מסוימים על פי פקודה עבור פרסים כגון אוכל או ליטופים. במאמר זה אשתמש במילה "אילוף" כתרגום למילה זו, גם הפעם מטעמי נוחות למרות שגם במקרה זה אין זה תרגום מדויק.  (Taming = חיברות ו- Training =אילוף) לפני שנתחיל לאלף את התוכי לתרגילים וטריקים, עלינו קודם כל לחברת אותו - תוכי שאיננו מחוברת לחלוטין, אינו בוטח בבני אדם ואינו נהנה לשחק איתם, סביר להניח שלא יהיה נוח לאילוף והתוצאות מהעבודה איתו לא יהיו מספקות אם בכלל יהיו. התוכי לא יהנה מהעבודה כמו שהוא אמור ויכול ולכן גם לא יעבוד עבורנו לא משנה כמה ננסה. אם התוכי שלנו כבר רגיל אלינו ואוהב לשחק איתנו - אז המעבר לשלב של לימוד התרגילים הוא כבר פשוט במיוחד ואין שום בעיה להתחיל ללמד אותו טריקים שונים. הבעיה מתחילה כשהתוכי שלנו מפגין אגרסיביות, נושך, אינו נהנה ממגע עם בני אדם ואינו לוקח אוכל מהיד - אז אין אפשרות עדין לעבור איתו לשלב הבא שהוא לימוד תרגילים - גם לא הפשוטים ביותר, במקרה כזה עלינו קודם כל לעבוד על מערכת היחסים בינינו לבין התוכי - עלינו ללמד אותו לבטוח בנו, לסמוך עלינו ולאט לאט להרגיל אותו למגע, לליטופים ולאכול מהיד. רק כאשר התוכי יהיה רגוע בכל מגע איתנו ויסמוך עלינו לחלוטין - נוכל לעלות מדרגה ולהתחיל עם טריקים.
  • בראש של התוכי
    בין אם התוכי שלנו מחובר לחלוטין ובמיוחד אם הוא איננו חברותי בכלל - יש חשיבות רבה לדרך שבה אנו מתנהגים אליו ומתייחסים אליו. חשוב להבין איך תוכי חושב ולמה הוא עושה את מה שהוא עושה על מנת שנוכל להגיע איתו ליחסים טובים ועל מנת שהוא יהיה באמת תמיד חברותי ונחמד.
    הדבר הראשון שצריך לדעת הוא שתוכי לא עושה "דווקא"- תוכי לא ינשך אותנו מתוך נקמה על משהו שעשינו לו, תוכי גם לא צורח כדי לעצבן אותנו בכוונה, תוכי לא בורח מהחלון כדי לחפש בית טוב יותר ולא מנקר את הרהיטים כי הוא יודע שזה מכעיס אותנו... תוכים הם לא רעים!!! את התוכי שלנו מעניינים רק שני דברים- לאכול ולשחק. זו חיה שובבה ומלאת שמחת חיים, חוץ מלמצוא מזון כל מה שמעניין אותם זה להשתעשע- כך הם גם מתייחסים לאילוף לטריקים, זה פשוט משחק עבורם, הם נהנים ללמוד דברים חדשים, נהנים להשתעשע עם הפאזלים והצעצועים ונהנים מהיחס ותשומת הלב שאנו מעניקים להם בזמן האימונים, הם מזהים את השמחה וההנאה שאנו משדרים להם וזה מניע אותם להמשיך ולעשות עבורנו תרגילים שונים.
    תוכי נושך אם הוא מרגיש מאויים, אם הוא מפחד או נבהל ממשהו ורק אם הוא מרגיש שזהו המפלט האחרון ולא נשארה לו ברירה. מבחינת צרחות - הן בדרך כלל נובעות מבדידות, שעמום או מזה שהוא פשוט זקוק לתשומת לב ולכן אין טעם לצעוק עליהם או להעניש אותם, גם תוכי שהורס רהיטים לא עושה זאת כדי להכעיס, אלא פשוט כי איבד עניין בצעצועים שיש לו והוא מחפש משהו חדש להתעסק בו.
    אחד הדברים החשובים ביותר לזכור הוא שעלינו תמיד להיות נחמדים ועדינים עם התוכי שלנו - לא לצעוק עליו (כי הוא לא מבין את זה) ולא להעניש אותו בעונשים משונים כמו מכה על המקור או שפריץ של מים בפנים (כי זה רק יגרום לו לפחד מאיתנו ולשנוא אותנו).
    כדי ליצור מערכת יחסים טובה ובריאה עם התוכי שלנו עלינו להיות תמיד נעימים איתו ולנסות להבין מדוע הוא עושה מה שהוא עושה - לא להימנע ממגע איתו אם הוא נשך פעם או פעמיים וגם לא אם הוא נושך כל הזמן - הדרך הנכונה ביותר היא לנסות להבין מדוע הוא נושך או צורח וטפל בבעיה מהשורש, לא לסגור אותו בכלוב ולהפסיק להתייחס אליו כי זה רק יפתח בו חשדנות ואגרסיביות כלפי בני האדם.
    במידה והתוכי מפתח בעיות התנהגות כגון נשיכות, צרחות, תלישת נוצות, דיכאון וכדומה, מומלץ לפנות למישהו שמבין בהתנהגות של תוכים על מנת שיעזור לפתור את הבעיה.
    בדרך כלל מה שתוכי צריך בשביל להיות מאושר זה פשוט הרבה חום, אהבה וצעצועים.