תזונת התוכי
כולנו אוהבים להתגאות בתוכי שלנו, בעל המקור היפה והצבעים החזקים שמעידים על תוכי בריא וחזק, אבל איך דואגים לזה?
התשובה לכך נעוצה בעיקר בתזונה נכונה, מאוזנת ובריאה, ממש כמו בני אדם, גם התוכי זקוק לתזונה נכונה ומאוזנת על מנת לשמור על בריאותו התקינה, מראה טוב ואריכות ימים, תוכי שתזונתו מאוזנת ובריאה יהיה רגיש פחות למחלות שונות וסביר להניח שיאריך ימים יותר מתוכי שתזונתו לקויה.
תזונה נכונה של תוכי מורכבת ממספר מרכבים: כופתיות, פירות, ירקות, חלבונים, זרעים וזרעונים, שקדים, בוטנים ואגוזים ותוספות שונות.
זהו אחד המרכיבים החשובים ביותר בתזונת התוכי ומומלץ מאוד להרגיל את התוכי אליהן כבר מגיל צעיר מאחר שבגיל מאוחר יותר זה כבר עלול להיות קשה מאוד. הכופתיות הן מזון מאוזן ומלא לתוכים, ממש כמו שיש מזון כלבים או מזון חתולים, גם לתוכים יש כופתיות משלהם וניתן להשיג אותן בכל חנות חיות מחמד, רק יש לזכור לבקש במיוחד את הכופתיות ולא "מזון תוכים", כי זה יכול להיות גם תערובת זרעונים. יש להבדיל בין כופתיות של תוכים גדולים ותוכים קטנים מאחר שהרכבם שונה.
הכופתיות אמורות להוות שליש מהתפריט היומי של התוכי והן מכילות ויטמינים ומינרלים בכמות מספקת.
פירות וירקות
לתוכים מותר את כל סוגי הפירות והירקות חוץ מאבוקדו. מעבר לכך שזה מותר, זה גם מאוד מומלץ עבורם כחלק קבוע בתפריט היומי. פירות וירקות אמורים גם הם להיות שליש מהתפריט היומי של התוכי, כאשר רצוי לגוון מיום ליום ואפילו באותו יום לא לתת את כל מנת הפירות והירקות יחד אלא כל כמה זמן חתיכה של משהו אחר, פשוט כדי לשמור על עניין והנאה עבור התוכי. ניתן להוסיף גם שורשים ועלי תיבול טריים פטרוזיליה טרייה, שמיר טרי, כוסברה, סלרי ופלפל חריף, טרי או מיובש.
| |||
חלבונים
כדאי ומומלץ לתת תוספת של ביצה קשה למזון, אפשר לערבב אותה עם האוכל או לתת בנפרד. כמה לתת וכמה פעמים בשבוע? - תלוי בגודל התוכי ובתזונה שלו מחוץ לביצה. ניתן גם לתת עצמות של עוף, רצוי עוף ממרק אבל כל עוף יהיה בסדר אם הוא אינו מתובל מידי. אם נשאר קצת בשר מסביב לעצם, התוכי יהנה מאוד לשחק איתו ולבסוף לפצח את העצמות. מי שמעדיף לתת הודו, מעדיף נכון, זאת משום שערכו התזונתי של ההודו גבוה בהרבה מעוף רגיל.
זרעים וזרעונים
ניתן לקנות תערובות זרעונים מוכנות בחנויות, הן בדרך כלל יכילו דוחן, סתריה, לתת ועוד מרכיבים. מומלץ לקנות תמיד את התערובות האיכותיות יותר (במיוחד אם התוכי אינו אוכל כופתיות) בהן יש תוספות ויטמינים, מינרלים וחלבונים, מאשר את התערובות הפשוטות שערכן התזונתי נמוך, משום שלאחר שהתוכי שובע מהן הוא כבר לא אוכל את הכופתיות ושאר המזון המאוזן יותר.
שקדים אגוזים ובוטנים
תוכים אוהבים אותם מאוד ואין מניעה לתת אותם, אך מומלץ להגביל בכמות משום שהם מכילים אחוזי שומן גבוהים. אפשר לתת אגוז אחד כל יומיים או שלושה, הם בריאים מאוד אך כאמור- משמינים.
לארות (Macaw) מומלץ לתת כל יום אגוזי פקאנים/אגוז המלך/בוטנים הם זקוקים לשונים יותר מאשר תוכים אחרים.
תערובת השרייה
מדובר בתערובת של גרגירים מיובשים שניתן לקנות בחנות חיות או לקנות בתפזורת בסופר ולערבב לבד בבית. התערובת מכילה גרגירי תירס יבשים, עדשים, חיטה, שעועית לבנה ואדומה, חומוס, אפונה ועוד. את התערובת משרים במים במשך כ- 18-24 שעות (בחורף - 48 שעות) תוך כדי החלפת המים לפחות פעם אחת (רצוי - יותר), כך הגרגירים יתרככו והתוכי יוכל להנות מהם. אבל, הסיבה העיקרית להשריה היא התהליך שעוברים הזרעים במשך זמן ההשרייה שבו נוצרים בזרעים חומרי מזון חדשים.
תוספת זו מומלצת ביותר לתזונתו של התוכי, במיוחד אלו שלא אוכלים כופתיות.
חשוב לזכור שאין לשמור את התערובת יותר מיום אחד מאחר שהיא מתחילה לתסוס. לעומת זאת, ניתן לשמור במקרר למשך שבוע.
פרופ' ישראל ניר, הפקולטה למדעי החקלאות, המזון ואיכות הסביבה האוניברסיטה העברית בירושלים
המשמעות של סידן וזרחן בתזונה בכלל ובעופות במיוחד
לחם ומה לא לתת? מה עם גרעינים (חמניות), אגוזים, שקדים, אילסרים ודומיהם?
הסידן ביחד עם הזרחן ממלאים תפקידים פיסיולוגים חשובים בתהליכי חילוף החומרים של העופות ואחראים על מבנה העצמות ויציבותם המכנית. שלד העצמות של העופות מהווה מאגר של סידן וזרחן. בעת אספקה מוגברת של סידן המינרל מצטבר בשלד והוא עשוי להשתחרר בשעת הצורך. גיוס מוגבר של סידן מהעצמות מתרחש בעופות בזמן ההטלה.
מחסור מוחלט בסידן או בזרחן או בשני המינרלים יחד, פוגע בעיקר במבנה העצמות, הנובע מהפחתת תכולת החומר המינרלי בעצמות. עצמות העוף נעשות שבירות, העוף רובץ כל הזמן, אכילתו פוחתת וחלה תופעה כללית של נוון. אצל מטילות, קליפת הביצה נעשית דקה ושבירה וההטלה נפסקת.
מחסור מתון בסידן מסוכן עוד יותר מאשר מחסור קשה. כאשר נוצר מחסור מתון בסידן, העופות ממשיכות להטיל ביצים ובכך הן מרוקנות את מלאי הסידן שבעצמותיהן.
אותן הפרעות נגרמות גם עקב מתן מינרל אחד בעודף ניכר לעומת השני, שכן המינרל הנמצא בעודף גורם להפחתת שיעור הזמינות של המינרל השני, לכן יש לדאוג שיהיה שיווי משקל בין ריכוזי הסידן והזרחן במזון ובגוף העופות.
בקליפות הביצים יש תכולה גבוהה של סידן ותכולה מזערית של זרחן. מכאן שמנות המזון למטילות צריכות להכיל מעט זרחן. כי, עודף של זרחן במנה עלול להשפיע לרעה על חוזק הקליפות, כיון שריכוז גבוה זרחן גורם לירידה בזמינות הסידן.
- המנגנון ההורמונלי מווסת את רמת הסידן בדם בתחומים הנורמלים והרצויים.
- בהתאם לרמת הסידן והזרחן בדם ייווצרו התנאים להשקעה מירבית של סידן בעצמות או לפרוק של סידן מהעצמות, זאת בהתאם למצב של בעל החיים.
- כשרמת הסידן בדם יורדת מתחת לסף מסוים, (עקב אספקה לקוייה של סידן במזון, או צריכתו המוגברת בשל יצור גבוה של ביצים), המנגנון גורם לעליה המבוקשת של הסידן בדם. הסידן "מגויס" בשתי דרכים:
- על ידי שיפור ספיגת הסידן מהמזון, מחלל המעי אל הדם.
- על ידי גיוס הסידן מהעצמות.
יש לציין שכחלק ממנגנון הויסות של רמת הסידן בדם גורם המנגנון הנ"ל במקביל, להפרשת זרחן בשתן וכך נשמר היחס הרצוי בין סידן לזרחן בדם.
בגדול עדיף להימנע מלתת לתוכי בצקים אפויים למיניהם, לחם לא אמור להיות חלק מהתפריט היומי הקבוע של תוכי, אם כי אין מניעה לתת חתיכה קטנה מדי פעם אם התוכי ממש אוהב. הלחם אינו מסוכן לתוכי אבל גם לא ממש בריא לו, הוא רק משביע אותו ותופס מקום של אוכל בריא יותר ומאוזן.
אבוקדו ושוקולד ואלכוהול, נחשבים למזונות רעילים מאוד לתוכים ועלולים לגרום למוות.
עוד דברים שאינם בריאים הם אוכל מתובל שאנחנו אוכלים, ממתקים, חטיפים למינהם (במבה, ביסלי וכדומה), עוגות ומאפים, אוכל מטוגן, משקאות ממותקים או מוגזים למיניהם ובקיצור, כל מה שאינו מיועד לבעלי חיים.
יש דעה רווחת ומוטעית שתוכים צריכים לאכול גרעינים, זה לא מדוייק. תוכים מאוד אוהבים גרעינים, אך אין זה אומר שזה בריא להם. מעבר לכך שגרעינים מכילים אחוזי שומן גבוהים מאוד, הם גם מכילים הרבה מאוד זרחן, הזרחן מונע ספיגה של סידן בגוף ולכן אינם בריאים לתוכים. מומלץ מאוד שהגרעינים לא יהיו בכלל חלק מהתזונה הקבועה של התוכי, רצוי להשתמש בהם אך ורק כממתקי אילוף וגם אז בכמות מוגבלת.
מומלץ מינון של כ- 4%-5% מהתפריט של התוכי.
עדיף לספק את החמניות הקטנות ולא סוג ב' או ג' מהחמניות הגדולות. זרעי החמניות צריכים להיות מלאים, בסוג ב' או ג', חלק גדול מהגרעינים ריקים ולכן קשה להעריך את הכמות שנאכלת בפועל. לכן עדיף לקנות את חמניות הקטנות (שלפעמים, נקראות גם אמריקאיות) הן מתאימות גם לתוכים הקטנים ותכולתן גדולה יותר.
בגרעיני חמניות יש 50% שומן! לכן אסור לתת לתוכים יותר מידי חמניות. ניתן להעלות קצת את מינון החמניות בתערובת בחורף כשקר, או כשהתוכים מגדלים גוזלים. יש להביא בחשבון שציפור שמנה מתרבה פחות טוב! לכן עדיף לא להגדיל את המינון ללא צורך, ובכל מקרה לא מומלץ על יותר מ-10% מהתערובת.
גרעיני החמניות בדומה לגרעינים האחרים צריכים להיות לא קלויים וללא מלח!
תוכים שזקוקים לתזונה מיוחדת - לורי
הלורים להבדיל משאר סוגי התוכים ניזונים בטבע בעיקר משרף עצים מתוק וצוף פרחים, גם התזונה שלהם בשבי צריכה להיות דומה, לשם כך ישנן אבקות מיוחדות ללורים אותה ניתן לקנות בכל חנות חיות וכמו אבקה לדייסת תינוקות, רק מוסיפים לה מים והאוכל מוכן.
ג'אקו
הג'אקו הוא תוכי שיש לו נטייה לסבול יותר מבעיות של סידן, מומלץ להתייעץ עם וטרינר של תוכים לגבי תוספת סידן המתאימה לכל ג'אקו בהתאם למצבו הבריאותי, תזונתו ומשקלו. בגלל בעיות אלה אצל הג'אקו רצוי במיוחד להימנע מגרעיני חמניה שכאמור מונעים ספיגה של סידן בגוף. כדאי להימנע גם ממזונות אחרים הידועים שעשירים בזרחן, חוץ מזה אין שוני מיוחד בתזונתו של הג'אקו.
לסיכום- תפריט יומי
שליש ראשון מהמנה היומית - כופתיות.
שליש שני - פירות וירקות.
ושליש - כל שאר התוספות: ביצה קשה, עוף, זרעונים, תערובת הנבטה, אגוזים ודומיהם.
שיהיה בתאבון ולבריאות
ראה גם
תגובות
האם חייב לקנות
האם חייב לקנות לתוכי תערובת של זרעים וזרעונים
אם התוכי אוכל
אם התוכי אוכל כופתיות בכל יום, אפשר לתת לו תערובת זרעים או רק סוג אחד/שניים פעם בשבוע.
ובכל מקרה שכמות הזרעים לא תעלה על 25%-30% מהתפריט היומי.