התנהגות

מושגים שקשורים לאילוף והתנהגות

חיברות

תהליך הַ"חִבְרוּת" (Socializing), הוא תהליך שבו יוצר המגדל קשר אינטימי עם התוכי, שכולל: ליטופים, צעצועים, תשומת-לב, זמן איכות, ומרגיל אותו אל האדם.

בשלב מוקדם בחיו (3-5 ימים) הגוזל הוא נלקח מהוריו הביולוגיים, מוכנס לאומנת/אינקובטור (מכשיר לדגירה מלאכותית של הגוזלים). באומנת שומרים על טמפרטורה ולחות מתאימה וקבועה והמגדל מאכיל אותו בדייסה יעודית לגוזלים ומותאמת לכל סוג תוכי.

האכלת-יד היא רק אחד האמצעים (עם כי השכיח והטוב) שמשמשים אותנו בתהליך הַ"חִבְרוּת".
בהחלט ייתכן מצב שבו המגדל מצהיר בפני הקונה שהגוזלים שלו הם "האכלת-יד" ו"מוחתמים" וכן תוכים אלה לא יחששו להיות בקרבת האדם.
לא אחת, אנו עדים לפרסומים של מגדלים שמצהירים שהגוזלים שלהם "מוחתמים", "האכלת-יד" ובעצם לא עברו תהליך "חִבְרוּת" איכותי. תוכים כאלה, אכן לא יחששוט להימצא בקרבת האדם אך, כאמור הם עלולים לפתח התנהגויות שאינן רצויות.
הדבר קורה לא אחת אצל מגדלים שמאכילים גוזלים רבים בכל עונה (ידוע לי שיש מגדלים שקונים גוזלים בני ימים אחדים, מאכילים ומוכרים אותם כתוכים מחתמים) ואין להם את הפנאי ל"זמן איכות".
אבל אם בנוסף להיות התוכים "מוחתמים" לא יעברו תהליך "חִבְרוּת" איכותי שכולל: ליטופים, צעצועים, תשומת-לב וזמן איכות, סביר להניח שהתוכי לא יהיה חיית מחמד איכותי, שכן הוא עלול לפתח התנהגויות כמו: נשיכות, צרחות וכדומה.

ראה גם כאן: /wiki/1935
וגם כאן: /wiki/4128
וגם כאן: /wiki/4129

מוחתם

מטרת ההחתמה:

החתמה לבני האדם:

מורגל - תוכי מורגל או מְחוּבְרַת

איך מרגילים תוכון?

סינוץ

סירוק, טיפול וטיפוח הנוצות.
פעולת סירוק הנוצות והטיפול בהן מכונה "סינוץ" (סידור נוצות). התוכים מסדרים את הנוצות בעזרת המקור והרגליים. תוכים מסוימים מסדרים נוצות האחד לשני (בעיקר מדובר בבני זוג אבל - לא רק!) כאחד מהביטויים לקשרים החברתיים שביניהם. ואכן סינוץ הדדי מתרחש רק בין תוכים החברים באותה קבוצה, ונראה כי התנהגות זו תורמת להפגת מתחים בין חברי הקבוצה.
הסינוץ ההדדי נועד גם כדי להסיר את המעטה שעוטה את הנוצות החדשות באותן מקומות שהתוכי לא יכול להגיע אליהן בעצמו.

פריי-פלייט

שחרור התוכי למעוף חופשי בטבע

רחצה.

תוכים מתרחצים לצרכי רענון מהחום (ולא, כפי שחושבים - למטרת ניקין). אין להכריח תוכי להתקלח אם הוא מפחד מהמים.
קיימות שלוש שיטות מקובלות לרחצה:
א. קערת מים שטוחה בתחתית הכלוב (עומק המים צריך להיות כזה שהתוכי יכול לעמוד בהם - אחרת הוא יטבע).
ב. התזת מים בעזרת מתז  של עציצים (יש להקפיד שאין בבמתז שאריות של כימיקלים וחומרי ניקיון).
ג. הכנסה מתחת לזרם מים במקלחת או הכיור.
כל השיטות טובות באותה מידה ורצוי להרגיל את התוכי לשיטה שנוחה לך ומקובלת על התוכי שלך.