חשיבותו האדירה של הבידוד בעת הוספת פרט חדש ללהקה / בני סרור (הקרנף2)
אחד הדברים המסוכנים ביותר שיכול לעשות מגדל ללהקה שלו הוא להכניס אליה פרט חדש, או ביצים מופרות שמקורן בלהקה אחרת, מאחר וזו אחת הדרכים העיקריות, אם לא העיקרית בהצגת פתוגנים מסוכנים אל תוך הלהקה המבוססת.
מאחר ובתוך עמי אני חי ואני מבין שהשיטה של יצירת להקה חד גילית וסגורה, שלא מוסיפים לה פרטים חדשים ונוהגים בא לפי הכלל של "all in all out״ היא לא ישימה, בסיטואציה של מגדל חובב עם כמה עופות.
ברצוני לגולל פה דרך שבא ניתן להקטין את הסיכון להכנסת גורם מחלה ללהקה המבוססת עד לאפס כמעט. העיקר בדרך זו הוא תהליך הבידוד (הסגר) - quarantine שהוא חובה בעת הכנסת פרט חדש. אי ביצוע תהליך בידוד נאות עלול להמיט חורבן והרס ללהקה אהובה שהושקעו בה זמן, כסף, עבודה והמון אהבה, חבל להסתכן!
מעט רקע, ישנן מחלות רבות שמועברות על ידי עופות נשאים שאין רואים עליהם שום סימפטום ולכן גם עוף שנראה בריא וחיוני הוא עלול להיות מפעל פתוגנים מדבק!
ישנו גם מספר מחלות לא מבוטל העובר דרך ביצים מופרות, כגון סלמונליוזיס, אנמיה מדבקת, לאוקוסיס לימפואידי, ועוד מחלות רבות ורעות! המסקנה מדברים אלו היא שכל אחד צריך לעבור בידוד (הסגר), החל מביצה מופרית שברצונך להדגיר אצלך, דרך אפרוחים בני יומם וכלה כמובן בעופות בוגרים יותר!
עקרונות הבידוד הנכון:
- הכלל קובע את העיקרון של 40:40 זאת אומרת שמינימום משך זמן הבידוד הוא 40 יום, והמרחק המינימלי של העופות המבודדים מהלהקה הקיימת הוא 40 רגל (13 מטרים בקירוב) בעניין הזה כל המרבה הרי זה משובח!
- יש להשתדל שלא יהיה שום קשר פיזי בין המבודדים ללהקה הקיימת, ואם יש אפשרות להשאיר את העופות המבודדים בבניין אחר (מחסן מבודד, חנייה מקורה, בתוך הבית, במרפסת, אצל השכן וכו) רחוק מהלהקה הקיימת הרי זה עדיף עשרות מונים על המצב שהעופות המבודדים נמצאים באותה החצר עם הלהקה המקורית.
- בעת הטיפול בעופות תמיד יש להתחיל בלהקה המבוססת ולטפל בהם ראשונים ורק אחר כך לטפל בעופות הנמצאים בבידוד.
אם במקרה יש צורך להגיע ללהקה הקיימת מיד לאחר שהייה עם העופות המבודדים יש צורך לשטוף ידיים היטב, להחליף בגדים ובעיקר נעליים. ככלל אני ממליץ שיהיו נעליים המיוחדות לטיפול בלהקה. - יש לעקוב אחרי סימני מחלה בעופות המבודדים ובמידה ומופיעים, המלצתי היא עם כל הצער והכאב, להשמיד את העופות המבודדים, אין לקחת סיכון מיותר!
- לקראת סוף השבוע השלישי במידה ולא נראו שום סימני מחלה, יש לצרף אל העופות המבודדים, אחד מהעופות של הלהקה הקיימת (יש לבחור עוף פחות אהוב,יפה וכו) והוא ישמש כ"כנרית במכרה״ שיתריע, במידה ויגלה תסמיני מחלה, אם העופות המבודדים נגועים בפתוגן שאצלם אינו מתבטא אך עלול להתבטא בלהקה המבוססת.
- לקראת סוף השבוע הרביעי יש להוסיף מעט ממצע החיפוי של הלהקה אל העופות המבודדים בכדי לאפשר להם להתמודד עם פתוגנים שאולי יש בלהקה שלכם.
- במידה ועברו ארבעים יום מינימום של בידוד ולא נתגלה דבר חשוד, אפשר לצרף את החדשים ללהקה ועשיו להתמודד עם המריבות המלוות התבססות של סדר נקירה חדש!
זכרו שלעולם לא ניתן להגזים בבטיחות ביולוגית בעת השמירה על בריאות החהקה שלכם!
בהצלחה מקווה שהייתי לעזר!
הקרנף2 ( מאמרון זה התבסס גם על מאמרון שהופיע בפורום בחו"ל וגם על הניסיון שלי)