מבוסס על מאמרה של ענבל סרטר
בעיות התנהגות נפוצות בתוכי
הפתרון הטוב ביותר למצב כזה הוא גם הקשה ביותר - ברגע שהתוכי מתחיל לצעוק הדבר הטוב ביותר הוא פשוט לעזוב את החדר ולהשאיר אותו לבד - ככה הוא משיג בדיוק ההיפך ממה שהוא רוצה, הוא ניסה להשיג תשומת לב אבל במקום זה הוא נשאר לבד. אם אין בבית חדר נוסף או שאין אפשרות לעזוב את החדר שבו אנו נמצאים יחד עם התוכי - יש להתעלם ממנו לחלוטין, זה אומנם קשה מאוד במיוחד אם הצרחות רמות, אבל אסור בשום אופן שהתוכי ילמד שזו ה"שיטה" להשיג מבעליו תשומת לב. את היחס ואת תשומת הלב התוכי יקבל כשיירגע ויחדול מהצעקות - אז ניגש אליו עם משהו טעים - פרי, גרעין, אגוז או כל דבר אחר שהוא אוהב, מדברים אליו בקול נעים ועדין ומלטפים אותו. יש להתמיד בשיטה הזו - אסור לוותר לו אפילו פעם אחת בזמן שהוא צורח - אלא לגשת אך ורק בזמנים שהוא שקט ונינוח, רק ככה הוא ילמד שלהיות שקט זה משתלם לו ולצרוח - לא משתלם.
לפעמים אחריי זמן רב, שבו התוכי צועק הסבלנות פוקעת ומתחילים לצעוק עליו בחזרה, עד שלבסוף מחליטים להעניש אותו ומעבירים את הכלוב לחדר חשוך ומבודד או מכסים אותו כדי שיחשוב שהלילה הגיע וילך לישון. דבר זה אסור באיסור מוחלט - ראשית, התוכי זכה בתשומת לב בזכות הצרחות, גם אם זה היה לרגע אחד. שנית - כשמנסים לחנך תוכי לעולם לא מומלץ להשתמש בעונשים, חינוך תוכים נעשה על ידי פרסים בלבד, "עונשים" עלולים לפתח אגרסיות והתוכי יהיה רעשן יותר ונשכן, יש להימנע מכך בכל מחיר ולהתמיד בשיטה הנכונה.
נשיכות
צרחות ונשיכות משתייכות לאותה קבוצת התנהגות ורבים הם הגורמים המשותפים - הן יכולות לנבוע מסיבות דומות כמו למשל שהתוכי למד שזה משתלם לו לנשוך או שהוא משיג בעזרת הנשיכות את מה שהוא רוצה. ישנן סיבות רבות להתנהגות נשכנית אצל תוכים ודרכים רבות לטפל בה, אך חשוב לזכור שתוכי בדרך כלל (נכון שלא תמיד - אבל לרוב) ינשוך רק אם אין לו ברירה אחרת, תוכי לא יתקוף על מנת להתחיל ריב, בדרך כלל תוכי שנושך עושה זאת כי הוא מרגיש מאוים או שעשינו משהו שהפריע לו, הפחיד אותו, הטריד אותו, היה לו לא נעים וכדומה. יכול גם להיות שהתוכי פשוט למד שכל פעם שהוא נושך הוא משיג משהו, למשל, אם התוכי לא רוצה שילטפו אותו וכל פעם שהוא נושך אנחנו מתרחקים ועוזבים אותו - הוא לומד שמשתלם לו לנשוך כי ככה עוזבים אותו לנפשו ולכן הוא ימשיך לנשוך כל פעם שאינו רוצה ליטופים.
אחד הצעדים הראשונים בטיפול ב"נשכנות" הוא ללמוד לצפות מתי התוכי נושך ואז פשוט לא לאפשר לו לנשוך. יש שפת גוף מיוחדת שהתוכי משדר לפני שהוא נושך - מעיין אותות אזהרה שיקלו עלינו לזהות לפני שהוא עומד לנשוך. פני הנשיכה תוכי בדרך כלל יטה את גופו אחורה- ינסה להתרחק, אולי יעשה מס' צעדים אחורה ואולי רק ימשוך את ראשו לאחור, בכל מקרה הוא יפגין רתיעה ממה שלא מוצא חן בעיניו כמו למשל היד המתקרבת ללטפו. התוכי ירים וינפח מעט את הנוצות שעל ראשו, יפתח את המקור וירים מעט את כנפיו או שיפרוס אותן, כל התנועה הזו אומרת בעצם "אל תתקרבו!" במידה והיד תמשיך להתקרב אליו לאחר שסימן באופן כה ברור שאינו מעוניין בליטופים- הוא ינשך. הפתרון לכך הוא לא להפסיק להתעסק עם התוכי "כי הוא נושך" וגם לא למצוא לו בית אחר… כמו שהוא למד שמשתלם לו לנשוך, הוא יכול ללמוד שמשתלם לו להתלטף איתכם, גשו אליו תמיד בעדינות ובנועם, עם פתיונות שהוא אוהב במיוחד- גרעינים, אגוזים, פירות וכו', הגישו לו אותם על כף היד במרחק מעט ממנו כדי שלא ירגיש שכופים עליו את המגע ותנו לו לגשת אליכם ולקחת את הפרס שלו. הדבר החשוב ביותר לזכור הוא שאין להלחיץ את התוכי או לכפות עליו מגע- אם אתם מזהים את שפת הגוף שאומרת "התרחקו!", כדאי לכבד את רצונו ולהרחיק מעט את היד. התוכי אינו רגיל למגע ואינו יודע עדיין להנות ממנו, עלינו לכבד את רצונותיו ואם אנו קרובים מדי לטעמו- יש להתרחק מעט. תהליך זה דורש הרבה סבלנות, אולי זה לא יקרה ביום אחד, אבל אחריי מספר אימונים כאלה התוכי יבין שאינכם מהווים איום אלא להיפך- כל פעם שאתם מתקרבים הוא זוכה במשהו טעים, עד מהרה לא רק שהוא ישמח לקראתכם אלא אפילו יחכה לכם בציפיה.
תלישת נוצות
יש לציין שחוץ מהפן ההתנהגותי של בעיה זו - תלישת נוצות יכולה לנבוע גם כתוצאה מגורמים סביבתיים כגון עישון למשל - תוכים רגישים מאוד לעשן סיגריות והוא עלול לגרום להם לגירויים בעור שהם הגורם בעצם לתלישה. כמו כן ישנן מחלות שיכולות לגרום לקרחות או ניצוי לא אסתטי, שיתפרשו בטעות כתלישת נוצות, כך שלפני שאנו ניגשים לטפל בבעיה יש לברר היטב ממה היא נובעת. ראשית, יש לקחת את התוכי לוטרינר של תוכים שיבדוק את העור והנוצות, יחפש טפילים או סימנים אחרים שיכולים להעיד על בעיה, אולי הוטרינר ירצה גם לערוך בדיקות דם לשלול מחלות אפשריות שונות. במידה והבעיה היא רפואית כמובן שיש לפעול על פי עצת הוטרינר כדי לטפל בה. אך במידה ולאחר בדיקות מקיפות התוכי נמצא בריא- יש להניח שהמקור לתלישת הנוצות הוא התנהגותי ולפעול בהתאם.
שתי הסיבות העיקריות לתלישת נוצות על רקע התנהגותי הן דיכאון ושעמום. תוכי שמצא זמן רב לבדו עלול לסבול מאוד מבדידות ולפתח דיכאון כתוצאה מכך. במיוחד אם אין לו צעצועים בכלוב, או שיש לו מעט מידי צעצועים שכבר נמצאים בכלוב זמן רב - הוא כבר מכיר אותם והם משעממים אותו ולכן אינו מתעסק איתם.
תוכי משועמם יעלול להיכנס למצבי דיכאוני ולתלוש את נוצותיו מרוב תסכול. אם זו אכן הסיבה לתלישת הנוצות הפתרון הטוב ביותר יהיה שינוי משמעותי באורח החיים של התוכי - מומלץ לתת לו צעצועים חדשים ומעניינים ובמידה והוא נשאר לבד רצוי להשאיר רדיו או טלוויזיה דולקים, אבל הדבר החשוב ביותר הוא להקדיש לו הרבה מאוד תשומת לב - להחזיק אותו הרבה על הידיים, לשחק איתו, להאכיל אותו מהיד, לדבר אליו וללטף אותו הרבה. המטרה היא שלא ירגיש כל כך בודד. חשוב למצוא את האיזון הנכון בין כמות הזמן שהתוכי נמצא לבד לבין הזמן שבו הוא בחברתינו, תוכי זקוק לפנאי גם לעצמו ואם אינו סובל ממחסור בתשומת לב הוא גם יידע לדרוש זאת. אם תלישת הנוצות אכן נבעה ממחסור בתשומת לב - הרי שלאחר זמן מה תוכלו כבר לראות שיפור ניכר במצבו של התוכי, פרט לכך שיפסיק לתלוש את נוצותיו סביר להניח שיהיה חברותי ומתלטף הרבה יותר, יהיה שקט יותר ונוח יותר - תוכי מאושר זה תוכי שגורם אושר.
![]() | ![]() | |
![]() | ![]() | |
![]() | ![]() |